SLOT HARD OP WEG NAAR LIVERPOOL: ZEVEN MOGELIJKE OPVOLGERS VOOR FEYENOORD

Feyenoord moet zich serieus gaan voorbereiden op een leven na Arne Slot, die op weg is naar Liverpool. Wie moet de succesvolle trainer gaan opvolgen in Rotterdam-Zuid? VoetbalPrimeur zet zeven mogelijke opvolgers op een rij.

Interne kandidaat

Sipke Hulshoff (49 jaar, Feyenoord)

Sipke Hulshoff staat te boek als het geheime wapen van Arne Slot en Ronald Koeman. Als assistent bij Feyenoord en Oranje timmert hij al even aan de weg. Niet voor niets zou Slot hem willen meenemen naar Liverpool, maar de 49-jarige Fries lijkt ook een kandidaat om het stokje van hem over te nemen in De Kuip.

Hulshoff staat te boek als tactisch sterk, innovatief en is een prima veldtrainer. Hij tikt daarmee heel wat vakjes af, behalve een belangrijke: hij was nog niet voor langere tijd hoofdtrainer. Ook is het de vraag of hij zelf bereid is om uit de schaduw te stappen, want het charisma van Slot heeft hij niet.

Oude bekenden

Marino Pusic (52 jaar, Shakhtar Donetsk)

Net als Hulshoff was Marino Pusic geliefd bij Feyenoord als assistent van Slot. De 52-jarige Bosniër ging in oktober van vorig jaar echter in op een aanbieding van Shakhtar Donetsk. Plots ging het even minder bij de Rotterdammers, waardoor de fans al spraken van een Pusic-effect. Dat bleek mee te vallen, maar Pusic doet het wel prima met de Oekraïense topclub, die aan kop gaat in eigen land.

Pusic fungeerde eerder al als rechterhand van Slot bij AZ en kent de werkwijze van de succescoach daardoor als geen ander. Bij FC Twente en Shakhtar deed hij bovendien ervaring op als eindverantwoordelijke. Of het genoeg is voor Feyenoord om bij hem aan te kloppen, is afwachten.

Giovanni van Bronckhorst (49 jaar, clubloos)

Mocht Feyenoord ervoor kiezen om toch een trainer met een grotere staat van dienst aan te stellen, dan lijkt Giovanni van Bronckhorst een kandidaat. De oud-international is een gentleman en een kind van de club. Als trainer leidde hij Feyenoord al eens naar de eerste landstitel in achttien jaar tijd. Bovendien werden de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal twee keer gewonnen.

Na zijn vertrek bij Feyenoord bereikte Van Bronckhorst met Rangers FC de Europa League-finale, maar in Schotland bleek Celtic te sterk en dat kostte hem de kop. Van Bronckhorst heeft de handen vrij, maar is wel een ander type dan Slot. Feyenoord zou dat kunnen opvangen met een tactisch sterke assistent.

Nederlandse trainers

Joseph Oosting (52 jaar, FC Twente)

Joseph Oosting deed het eerder uitstekend bij RKC Waalwijk en laat nu ook bij FC Twente zien het vak in de vingers te hebben. In zijn debuutseizoen stevent hij met de Tukkers af op een ticket voor de voorrondes van de Champions League. Oosting laat zijn teams aantrekkelijk spelen en bovendien leest hij wedstrijden uitstekend. Zijn wissels maakten meer dan eens het verschil.

Niet voor niets meldden De Telegraaf en RTV Rijnmond dat Oosting reeds op de radar is verschenen van Feyenoord. Zijn naam is de eerste die valt in de zoektocht naar een opvolger van Slot. Dat lijkt geen toeval.

Dick Schreuder (52 jaar, Castellón)

Vorig seizoen bracht hij PEC Zwolle terug naar de Eredivisie, maar Dick Schreuder besloot niet op het hoogste niveau aan de slag te gaan. Hij maakte de opvallende overstap naar de ambitieuze Spaanse derdedivisionist Castellón. Ook daar slaat zijn ultra-aanvallende speelwijze aan. Zijn ploeg stevent af op het kampioenschap en promotie naar de Segunda División.

Schreuder is tactisch sterk en hij laat zijn teams zeer aanvallend en met hoge druk spelen. Hij kan daarmee een vervolg geven aan de koers die door Slot is ingezet bij Feyenoord. Ervaring in de top heeft hij echter nog niet.

Pascal Jansen (51 jaar, clubloos)

Feyenoord klopte de laatste jaren meer dan eens in Alkmaar aan om nieuwe stafleden te werven, waaronder ook Slot. Ook nu zouden de Rotterdammers uit kunnen komen bij iemand met een AZ-verleden. Pascal Jansen werd in november 2023 aan de kant gezet vanwege tegenvallende resultaten, maar leverde in de voorgaande jaren prima werk.

Jansen was bovendien als assistent van Slot werkzaam bij AZ, waardoor hij weet hoe de door Liverpool gewilde oefenmeester werkt. De voornaamste vraag is of Feyenoord het aandurft met een trainer die door AZ is ontslagen.

Buitenlandse optie

Kjetil Knutsen (55 jaar, FK Bodø/Glimt)

De naam van Kjetil Knutsen viel eerder bij Ajax, maar ook voor Feyenoord is hij een interessante optie. De 55-jarige Noorse tacticus liet dit seizoen bovendien zien hoe je de Amsterdamse rivaal moet bestrijden, al dolf hij in de tussenronde van de Conference League wel nipt het onderspit met zijn FK Bodø/Glimt.

Knutsen maakt inmiddels alweer enkele jaren furore met Bodø/Glimt, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een topclub in Noorwegen. Het resulteerde in 2020, 2021 en 2023 tot de eerste landstitels in de clubhistorie. Wellicht is dit een mooi moment voor de volgende stap.

2024-04-24T13:33:00Z dg43tfdfdgfd